Slávnostné menu
Pridal: bodecka Dátum: 04.12.2014

Blížia sa vianočné sviatky. Možno sa stretávate s rodinou, možno s priateľmi a chcete si posedieť pri príjemnom jedle.

Ponúkame vám pár receptov na tieto chvíle.

 

Čítajte ďalej...


Podrobné novinky

Slávnostné menu

Blížia sa vianočné sviatky. Možno sa stretávate s rodinou, možno s priateľmi a chcete si posedieť pri príjemnom jedle.

Ponúkame vám pár receptov na tieto chvíle.

 

Štedrovečerné menu

Predjedlo - opekance

400 g múky so soľou preosejeme do misky a spracujeme s kváskom, ktorý pripravíme z 2 dl vlažného osladeného mlieka a droždia. Cesto dobre vypracujeme, vyklopíme na pomúčenú dosku a formujeme z neho tenké valčeky asi - 1 cm, ktoré naukladáme na vymastený plech a necháme vykysnúť.Upečieme pri strednej teplote (180°C). Po upečení valčeky pokrájame na 2 cm kúsky a vložíme ich do nádoby. Vodu alebo mlieko dáme zovrieť a polejeme ňou opekance. Ihneď ich scedíme, aby veľmi tekutinou nepresiakli. Maslo roztopíme a nalejeme na opekance, ktoré ešte posypeme cukrom zmiešaným s makom a dobre premiešame. Nakoniec opekance polejeme rozpusteným medom.

 Rybacia polievka

 

 

 

 

Prvý sviatok vianočný

Skúste pripraviť obed podľa nášho receptu.

Hovädzí vývar so zeleninou a  krupicovými haluškami

http://www.dobre-napady.sk/news.php?readmore=194

http://www.dobre-napady.sk/krupicove-halusky-jednoduche-rc50.htm

telacie kúskyTeľacie kúsky s ryžou

Pekáč vytrieme masťou a vysypeme na hrubo na kolieska nakrájanou cibuľou. Cibuľu posypeme posekaným cesnakom - asi celou hlavičkou. Teľacie stehno potrieme rukami soľou a položíme ho do pekáča. Pekáč prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Dusíme asi pol hodiny. Potom otvoríme pekáč a mierne podlejeme vodou. Občas podlievame vodou a pečieme do ružova.

Urobíme ryžu: http://www.dobre-napady.sk/varena-ryza-2-rc449.htm

 

 

 

Druhý sviatok vianočný

Skúste pripraviť obed podľa nášho receptu.

Fazuľová polievka prastarej mamy

http://www.dobre-napady.sk/fazulova-polievka-podla-prastarej-mamy-rc27.htm

 

panenkaPlnená panenka

Pekáč vymastíme masťou na jemno. Položíme naň panenku naplnenú klobásovou zmesou. Povrch posypeme na väčšie kúsky nakrájanou veľkou cibuľou. Pekáč prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme asi pol hodinu. Potom odkryjeme a podlievame. Pečieme do ružova.

Môžeme podávať s ryžou:

http://www.dobre-napady.sk/dusena-ryza-rc48.htm

alebo so zemiakmi:

http://www.dobre-napady.sk/cibulove-zemiaky-rc947.htm

 

 

Pár receptov na drobné mlsoty k večernému sedeniu pri televízii nájdete na našej stránke

http://www.dobre-napady.sk/vianocne-dobroty-cr20.htm

 

Silvester

Urobte si s nami večeru na skrátenie čakania na ohňostroj.

 Šošovicová polievka

 

 

Kapustnica

 

 

Nový rok

Skúste niektorý z receptov na prvý obed v novom roku.