Archív Dobré nápady
Piatok, 22. Júna 2018
Prihlásiť sa

Upozornenie

Toto je archív stránky "Dobré nápady" a nie je možné sa sem registrovať.

Existujúce registrácie sú stále platné a môžete sa prihlásiť pomocou vašeho exitujúceho konta.

Pre váš počítač a telefón
Inzercia

Sme aj na Facebook-u
FB - Dobré Nápady . info

Partneri
skolskyservis.sk

kvetinky.eu

hoo
Čo s mliekom z mliečneho automatu?

Čo s mliekom z mliečneho automatu?

mlieko automat

Aj vo vašom okolí postavili automat s čerstvým kravským mliekom? 
Už ste chodili okolo, možno ste si aj jedno - dve kúpili, ale zatiaľ ste ho len pili či urobili deťom na raňajky k lúpačke kakao?

My sme kravské mlieko doma spracovávali už dávnejšie, skôr než postavili automat pri mojej robote.

 Jogurt

1 liter mlieka zohrejeme na 72°C a hneď stiahneme z plameňa. Necháme vychladiť na asi 25°C. Lepšie, keď vychladíte veľmi prudko. Teda do vane si nalejte studenú vodu a vložte do nej hrniec s teplým mliekom.
čokoládový jogurt Verzia 1: Vlejeme do kameninovej alebo sklenenej nádoby. Vmiešame 125 ml bieleho jogurtu so živou kultúrou tak, aby nezostali hrudky. Prikryjeme, odložíme do teplej a tmavej miestnosti. Po 24-och hodinách budeme mať jogurt.
Verzia 2:  Vmiešame do mlieka 100 ml bieleho jogurtu so živou kultúrou a 1 polievkovú lyžicu sušeného mlieka. Vlejeme do sterilizovaných pohárikov s rovnakou výškou - najlepšie od detskej výživy - uzavrieme. Poháriky vložíme do vody teplej 40°C tak, aby vytŕčali poháriky asi 1 cm nad hladinu. Jogurt dostaneme asi 4 - 5 hodín.
Verzia 3:  Vmiešame do mlieka 100 ml bieleho jogurtu so živou kultúrou, 1 polievkovú lyžicu sušeného mlieka, 2 vanilkové cukre a 100 g nastrúhanej čokolády na varenie. Vlejeme do sterilizovaných pohárikov s rovnakou výškou - najlepšie od detskej výživy - uzavrieme. Poháriky vložíme do vody teplej 40°C tak, aby vytŕčali poháriky asi 1 cm nad hladinu. Jogurt dostaneme asi 4 - 5 hodín.
Verzia 4: Vmiešame do mlieka ešte pred zohriatím mlieka 15 cm dlhý vanilkový struk, ktorý sme pozdĺžne prerezal. Po zohriatí a následnom schladení vmiešame do mlieka 2 vanilkové cukre a 125 ml bieleho jogurtu so živou kultúrou, 1 polievkovú lyžicu sušeného mlieka a vyberieme struk, pričom pomocou malého nožíka vyberieme vnútro struku, ktoré vmiešame do mlieka. Vlejeme do sterilizovaných pohárikov s rovnakou výškou - najlepšie od detskej výživy - uzavrieme. Poháriky vložíme do vody teplej 40°C tak, aby vytŕčali poháriky asi 1 cm nad hladinu. Jogurt dostaneme asi 4 - 5 hodín.

Na fotografii je čokoládový jogurt.

 

Smotanový syr

1 liter mlieka (už zohriateho na 72°C a vychladeného na izbovú teplotu) vlejeme do sklenenej alebo kameninovej nádoby, ktorú sme vypláchli vriacou vodou. Vmiešame 125 ml bieleho jogurtu a 4 polievkové lyžice šľahačky. Pridáme asi 4 kvapky syridla zmiešaného s 5 ml vlažnej vody. Prikryjeme a necháme na mieste, kde nie je prievan a nádoba nezavadzia. Po asi 12-ich hodinách sa mlieko vyzráža. Mlieko zlejeme cez dobre prežehlené plátno. Necháme to stiecť - môže trvať dlhšie. Plátno nemačkáme. V plátienku nám zostane syr, do ktorého miešame 1 čajovú lyžičku soli. Soľ má v tomto prípade konzervačné účinky.

Môžete do syra pridať niekoľko lyžíc posekanej pažítky alebo petržlenovej vňate či mletej červenej papriky alebo popučený cesnak.

Niečo ako Feta syr

Ak urobíme syr takto isto, len na konci nepridáme soľ, ale zo syra urobíme dve gule a vložíme ich do slaného roztoku na 6 - 8 dní do chladničky, dostaneme syr podobný Feta - vhodný na použitie do šalátov.
Slaný roztok: v 1 litri vody rozpustíme 1 dl soli a necháme prevrieť. Necháme vychladnúť až tak, aby soľ vytvorila kryštáliky.

bylinkový syrJogurtový syr

2 litre domáceho jogurtu zmiešame s dvomi čajovými lyžičkami soli, jednou polievkovou lyžicou posekanej petržlenovej vňate, jednou polievkovou lyžicou lyžicou posekaného kôpru a s asi 10-timi zelenými olivami pokrájanými na tenké kolieska. Vmiešame 10 kvapiek syridla zmiešaného s 10 ml vlažnej vody. Necháme pôsobiť asi 4 hodiny. Necháme scediť cez plátno asi 24 hodín. Potom uložíme do chladu a spotrebujeme do 5 dní.

Syrový nákyp

Zoberieme 200 g smotanového syra a 120 ml mlieka. Premiešame ich. Vmiešame vajíčko spolu s nasekanými tromi polievkovými lyžicami šunky na menšie kúsky. Pridáme 3 polievkové lyžice nasekanej bazalky a 1 čajovú lyžičku Vegety. Všetko zahustíme 100 g hladkej pšeničnej múky. Vymastíme si maslom formu z jénskeho skla a hmotu do nej nalajeme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 10 minút zakryté a ďalších 15 minút odokryté.

 

Recepty na našej stránke

Bosniak z kyslého mlieka

Kysnutý slivkový koláč z kyslého mlieka

Tiramissu po mojom

Pri zlievaní syra, si zachyťte srvátku a vyskúšajte aj tieto tecepty.

 Falošný Ajran

 Bábovka zo srvátky

 Bosniak zo srvátky

 

Pýtate sa: "Kde kúpim to syridlo, či iné kultúry na výrobu syra?"

Väčšina mliečnych automatov ich aj predáva pri predaji fliaš (napr.: automat v Detskej Fakultnej nemocnici Kramáre, Bratislava). 
Alebo sa skúste opýtať v susednom obchode (napr.: v OD Centrum napríklad v malom zelovoci, Bratislava), či neponúkajú pomôcky na úpravu mlieka z automatu.

Nepochodili ste? Skúste na internete:

Alebo si urobte výlet do Lozorna na poľnohospodárke družstvo a v ich predajni kúpite všetko, čo potrebujete.

 

Komentáre
farmatuska , 28.12.2010
no neviem či sa dakomu podarí podľa vaších receptov urobiť syr. Aj sýridlá čo sa predávajú v automatoch nie sú moc kvalitné. Nekrytizujem len viem o čom hovorím. Denne pracujem s mliekom
bodecka , 29.12.2010
Tie recepty sú naozaj funkčné. Urobila som ich všetky. Mojim žiakom v škole aj chutilo, keď sme dva z nich robili pri výuke priamej úmery a práci s desatinnými číslami.
Momentálne používam naozaj syridlo z automatu. Ešte na jar som však používala syridlo z Výskumného ústavu mlieka v Žiline, kde ho posielajú aj na dobierku.
veve , 29.12.2010
Robievam syr z kozieho mlieka už niekoľko rokov a zatiaľ som problém so syridlom nemala. Robím sice len mäkký, nezrejúci syr (keďže ten ide na odbyt u nás doma najlepšie smiley ).

Na tejto stránke sú veľmi dobré návody a recepty aj pre úplných začiatočníkov:
http://jaknato.webpark.cz/html/index.html
Peter09 , 30.01.2011
ja kupujem syridlo na www.ekokoza.cz. Maju všetky potreby pre výrobu. Vyrábam z kravského, ale skúsil som už aj z ovčieho. je to vyborne syridlo, lepšie som ešte nemal
Peter
Pridať komentár
Pre pridanie komentára musíte byť prihlásený.
Hodnotenia
Musíte byť prihlásený, aby ste mohli hodnotiť.

Prosím prihláste alebo zaregistrujte sa.

Žiadne hodnotenie ešte nebolo zaznamenané.
Rýchle hľadanie
Prihlásenie
Reklama