Archív Dobré nápady
Streda, 16. Októbra 2019
Prihlásiť sa

Upozornenie

Toto je archív stránky "Dobré nápady" a nie je možné sa sem registrovať.

Existujúce registrácie sú stále platné a môžete sa prihlásiť pomocou vašeho exitujúceho konta.

Pre váš počítač a telefón
Inzercia

Sme aj na Facebook-u
FB - Dobré Nápady . info

Partneri
skolskyservis.sk

kvetinky.eu

hoo
Fašiangové obdobie

Fašiangové obdobie


Fašiangy sú symbolom veselosti, zábavy, hodovania a pitia. Také boli fašiangy v minulosti. Fašiangové obdobie sa vlastne začína už v čase od Troch Kráľov a trvá do popolcovej stredy. Je vlastne podstate obdobím prechodu od zimy k jari.
Fašiangy sú pôvodne pohanská slávnosť zasvätená bôžikovi vína a nestriedmosti Bakchovi alebo Liberovi. Tieto oslavy nazývané Bakchanália alebo tiež Liberália. Ich účelom bolo  oslobodiť človeka od starostí všedného života. Konali sa hlavne na vidieku. Roľníci sa zabávali všakovakými žartmi a tváre mali zakryté maskami, ktoré zhotovovali z kôry stromov. V tento deň sa jedli koláče poliate medom. Lebo Bakchove dary mali byť sladké.
Fašiangami sa končili priadky a začínalo obdobie tkania.
Vo fašiangovom období bolo na hospodárstve trocha menej práce. Počas fašiangov sa organizovali zabíjačky, zábavy a veľa svadieb. Ľudia sa obliekali do masiek, ktoré okrem zábavnej funkcie mali aj ochranný význam a mali chrániť proti pôsobeniu negatívnych síl, mali zabezpečiť úrodný rok a plodnosť hospodárskych zvierat.
Fašiangy sa oslavovali hravosťou. Neboli žiadne predpisy, žiadne tresty, spytovanie svedomia, žiadne pôsty. Naopak z komôr zmizlo veľa mäsa, veľa pitia. Každú nedeľu sa konali tanečné zábavy alebo bály.
Mládenci poobliekaní do masiek sa v poslednú fašiangovú nedeľu vydávali na obchôdzku z domu do domu. Okrem preobliekania sa za druhých sa zaužívalo aj zosmiešňovanie samých seba, potom boli typické zoomorfné masky (turoň, koza, medveď). Za odmenu dostávali slaninu, klobásu, vajíčka, koláče a samozrejme aj vypiť. Praženicu väčšinou pripravovala richtárka, potom sa začínala zábava, na ktorej boli aj pražené šišky, karamel, závin, huspenina…K typickému jedlu patrili smažené šišky - pampúšiky a fánky. Vyvrcholenie fašiangových sviatkov bolo vo fašiangový utorok - posledná muzika spojená s pochovávaním basy. Pri tomto symbolickom pohrebe miestni občania v prestrojení za farára, organistu, kostolníka uskutočnili obrad, pri ktorom bolo veľa plaču, smiechu a zábavy všetkých prítomných. V mestách sa zase v čase fašiangov okrem tanečných zábav a plesov konali rôzne sprievody remeselníckych cechov, súťažné hry, prijímanie učňov za tovarišov. Keďže sa zábavy konali u majstrov, žiadna z ich dcér nesmela zostať na ocot.

Aké boli fašiangové tradície a zvyky?
Na tučný štvrtok má každý veľa jesť a piť, aby bol po celý rok silný.
Na fašiangový pondelok, keď sa konala veselica kam smeli len ženatí a vydané. Tam vyhadzoval sedliak pri tanci sečku vysoko, aby sa mu na poli urodil vysoký ľan a ovos.
Na fašiangový utorok sa sliepkam sypalo zrno do kruhu z reťaze, aby nezablúdili a nezanášali vajcia do susedov. Určite to bol odraz starovekých predstáv o kúzelnej moci kruhu proti úkladom zlých duchov. V ten istý deň sa nemalo vešať prádlo na pôjd, lebo to vraj viedlo k premnoženiu bĺch. Ženy nesmeli šiť, aby sliepky dobre niesli.
Fašiangom končil tanec a tancovať sa smelo až zase v máji pri stavaní a váľaní májov.

 

Komentáre
Žiaden komentár ešte nebol pridaný. Buďte prvý kto pridá komentár.
Pridať komentár
Pre pridanie komentára musíte byť prihlásený.
Hodnotenia
Musíte byť prihlásený, aby ste mohli hodnotiť.

Prosím prihláste alebo zaregistrujte sa.

Žiadne hodnotenie ešte nebolo zaznamenané.
Rýchle hľadanie
Prihlásenie
Reklama