Archív Dobré nápady
Streda, 16. Októbra 2019
Prihlásiť sa

Upozornenie

Toto je archív stránky "Dobré nápady" a nie je možné sa sem registrovať.

Existujúce registrácie sú stále platné a môžete sa prihlásiť pomocou vašeho exitujúceho konta.

Pre váš počítač a telefón
Inzercia

Sme aj na Facebook-u
FB - Dobré Nápady . info

Partneri
skolskyservis.sk

kvetinky.eu

hoo
Desiata alebo raňajky

 desiataDesiata alebo raňajky

Už to zase začína. Ten kolotoč. Vstávanie, rýchle raňajky, obliecť, umyť zuby a behom do školy. Hlavne prvé dva týždne, kedy si všetci budeme len zvykať na vstávanie, ktoré sme počas prázdnin brali benevolentnejšie. Proste sme vstali keď sme sa zobudili. Ale teraz? Pozor, nesmiem zabudnúť nastaviť budík.

 

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, rozhodne by ich deti nemali zabúdať zjesť a ani my dospelí. Dieťa - hlavne to do 10 rokov - potrebuje aj desiatu. Teda niečo jednoduché aj niekde v strede medzi raňajkami a obedom. Desiata nemá nahradiť ani raňajky ani obed, má byť niečo čo zasýti a osvieži. Preto dávajte pozor na množstvo jedla, čo dieťa zje. Aby nemalo potom problém zjesť obed.

 

Ponúkam vám pár tipov, čo chutili mojim deťom.

 

Slané koláče

Urobíme si kysnuté cesto na slano. 500 g hladkej chlebovoej múky premiešam s 1 čajovou lyžičkou soli a s kváskom z polovice čerstvého droždia a 2,5 dl teplej vody.
Necháme ho vykysnúť v chladničke z večera do rána. Dávam takto vykysnúť cesto v rýchlokyske do vrchnej časti chladničky. Ráno potom cesto vyberiem a vytvarujem do hrubších kruhov. Položím ich na papierom vyložený plech. Niektoré posypeme syrom, iné len kryštálikovou soľou, na niektoré položíme plátok plesňového syra alebo krúžok paradajky. Necháme cesto ešte vykysnúť kým sa vyhreje rúra na 200°C. Potom ich upečiem asi 20 minút. Podľa veľkosti kruhov. 

slaný koláč

 

Mini bábovky

2 vajíčka vymiešame do biela so 100 g trstinového cukru a 2 polievkovými lyžicami oleja. Primiešame 2 dl teplej vody. Potom vmiešame 300 g polohrubej múky zmiešanej s 1,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Vlejeme do kovových misiek na puding a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút. 
Môžeme do cesta vmiešať kúsky sušeného ovocia  (nie kandizovaného) alebo kúsky horkej čokolády. Raz som vmiešala lentilky a dcéra mala úspech u kamaráta, s ktorým si vždy mení desiatu.

 babovky

Chlebíky

  • 1 krajec chleba natrieme horčicou, položíme naň krúžok paradajky, plátok šunky a list šalátu. Prikryjeme ďalším krajcom chleba.
  • 1 krajec chleba natrieme kečupom, naň položíme plátok šunky, posypeme krúžkami póru a trochou na hrubo nastrúhaného ovčieho syra. Prikryjeme ďalším krajcom chleba.
  • 1 krajec chleba naktieme kečupm, posypeme nastrúhaným syrom a prikryjeme plátkom šunky. Zakryjeme druhým krajcom chleba.
  • 1 krajec chleba natrieme horčicou a prikryjeme na krúžky nakrájanou sladkokyslou uhorkou. Prikryjeme druhým krajcom chleba.
  • ...

 desiatachlebíky

Šaláty

  • 1 paradajku nakrájame na menšie kúsky, pridáme na tenké kolieska nakrájaný asi 3 cm póru a polovicu vajíčka na tvrdo. Primiešame krutónky z 1/2 krajca chleba
  • 1 paradajku nakrájame na malé kúsky. Primiešame na malé kúsky nakrájanú polovicu papriky a asi 1 polievkovú lyžicu bieleho kravského syra nakrájaného na kocky. Pridáme polovicu krajca chleba.
  • 3 ružičky sparenej brokolice premiešame s 1 polievkovou lyžicou na jemno nastrúhanej mrkvy a 1 polievkovou lyžicou bieleho jogurtu. Priložte polovicu krajca chleba.
  • ...

 šalát

Nátierky

  • 5 cm mrkvy nastrúhanej na jemno, 5 kvapiek citrónovej šťavy, 1 čajovú lyžičku práškového cukru zmiešame s 2 polievkovými lyžicami tvarohu a natrieme na celozrnný krajec chleba.
  • 1 polievkovú lyžicu tvarohu zmiešame s 1 čajovou lyžičkou Granka a 1 čajovou lyžičkou bieleho jogurtu a natrieme na krajec bieleho chleba.
  • ...

 

Pudingy alebo miláčiky

  • Rozmixujeme 100 g jemného tvarohu s 1 čajovou lyžičkou medu a menším sladkokyslým jablkom.
  • Rozmixujeme 100 g jemného tvarohu s 4 polovičkami zavarených marhúľ a trochou šťavy.
  • Rozmixujeme 100 g uvarenej ryže s 1 jednou čajovou lyžičkou medu a 4 veľkými jahodami.
  • ...

miláčik

Ku všetkému odporúčame podávať minerálku bez bubliniek alebo mierne budlinkovú. Ku sladkému neochudenú minerálku.Kk mastnejšej saláme radšej citrónovú alebo grepovú šťavu. Moje deti majú rady aj čierny čaj s citrónom alebo citrónovú limonádu. 

 Keďže deti asi väčšina z nás nevyberá popoludní z družiny skôr ako o pol štvrtej, je vhodné ku desiate s pitím pribaliť aj niečo na poludnie. Zvyknem pridávať jablko - to je v našej rodine úplne najlepšie ovocie - alebo hrušku a nejakú cereálnu tyčinku alebo pár Marína či Indián keksov a nikdy nesmiem zabudnúť pribaliť žuvačku. 

 Do čoho zabaliť deťom desiatu? 

sendviče

Tu odporúčam investovať do desiatníkov s dobrým uzáverom, cez ktorý nevytečie šťava z ovocia či paradajky. Lepšie sú tie, ktoré vytvoria polovákuové prostredie, lebo aj desiata v ňom dlhšie vydrží.
Mrkla som sortiment bežne na trhu a bohužiaľ nenašla som ani jeden taký, ktorý by zahŕňal pri sebe aj otvor na príbor alebo aspoň lyžičku. Nad týmto by sa mohli zamyslieť dizajnéri plástového riadu. Zatiaľ sme to riešili provizorne.

 vidlička balenie

 

 

 Pýtate sa na titulnú fotografiu? Nuž takto som prezentovala balenie - desiatu, ktoré by mohli predávať v supermarkete na súťaži Recept na bohatstvo.


Každý deň inú desiatu - respektíve každý deň 3 typy, aby rodičia nemali problém čo dať na desiatu dieťaťu. Pričom desiata by obsahovala práve, čo zvyknem dávať svojim deťom. Pol litrovú minerálku alebo inú tekutinu, nejaký chlebík alebo bosniak, jablko či iné ovocie a pár keksov na popoludnie. 

Inšpirovalo ma k tomu poznanie mojich detí i vlastných žiakov, ktorí sú si schopní posmievať sa, keď nemajú desiatu z obchodu, ale doma robenú. A riešenie zostáva na nás na učiteľoch týchto konfliktov. Bohužiaľ sa to rieši veľmi ťažko.

Vy si čo myslíte o takejto aktivite, keby ju supermarkety zaviedli?
Predstavte si, že desiata zabalená v papierovom vrecku by stála 1,50 € od rána do napríklad 10:00 a potom by sa predávala po 1,20 €.
Veď nakoniec ja sama ako dospelý človek by som takúto desiatu uvítala. Alebo ako olovrant a večeru.

Aj keď ma vďaka tomuto návrhu pomenovala porota "slovenskí James Olivieri", do tretieho kola sme nepostúpili.

 

Komentáre
Žiaden komentár ešte nebol pridaný. Buďte prvý kto pridá komentár.
Pridať komentár
Pre pridanie komentára musíte byť prihlásený.
Hodnotenia
Musíte byť prihlásený, aby ste mohli hodnotiť.

Prosím prihláste alebo zaregistrujte sa.

Žiadne hodnotenie ešte nebolo zaznamenané.
Rýchle hľadanie
Prihlásenie
Reklama